Blog
KAIP ATPAŽINTI KOKYBIŠKĄ KAVĄ

Kaip atpažinti kokybišką kavą? Taip, tai geras klausimas. Esmė ta, kad yra didelis skirtumas tarp žinojimo ir girimosi žinant, kaip tai padaryti. Būtent todėl šiandien trumpai paaiškinsime, kaip atpažinti kokybišką kavą ir padaryti gerą įspūdį. Tiesą sakant, tereikia pasinaudoti kvapu ir pojūčiais, kuriuos gėrimas sukels gomuryje. Galų gale, kava yra paprastas gėrimas, kuriam nereikia per daug vadovėlinių apmąstymų, priešingai nei teigia daugelis.
Ragavimo pagrindas: būkite atidus stebėtojas
Gerai kavai paruošti reikia nenaudoti per karšto vandens arba nenaudoti per didelio kiekio vandens. Gera kava neturi būti gaminama iš prastos kokybės, pasibaigusio galiojimo arba oksiduotų kavos mišinių ir turi būti paruošta meistriškai. Ką visa tai reiškia? Kaip žinoti, kada kava yra gera? Viskas prasideda nuo naudojamo aparato ir metodo.
Su kapsulėmis lengviau
Jei naudojate kavos kapsules, jums nereikės per daug jaudintis dėl procedūros, o dėl prekės ženklo, kurį norite įsigyti. Šiuo atveju kokybė taip pat priklauso nuo vandens karštumo, slėgio ir kapsulės kokybės. Tačiau šiuolaikiniai aparatai gali užmaskuoti defektus dėl to, kad jie suteikia gyvybės putojančiai ir tirštai kavai, nepriklausomai nuo naudojamos kapsulės ar ankšties tipo.
Atsižvelkite į tai, kad kiekviena kapsulė turi tikslų svorį ir kad kavos aparatas yra užprogramuotas viską daryti pats. Tai reiškia, kad nuopelnas už gerą kavą atiteks ne tam, kas ją paruoš paspaudus mygtuką, o aparato gamintojui.
Maltą kavą reikia užuosti
Sunkiau įvertinti maltą kavą, paruoštą moka kavinuke arba profesionaliu kavos aparatu, kur kiekviena smulkmena gali turėti įtakos puodelyje. Šiais atvejais išmokite įvertinti aromatą, ramiai jį uostydami ir bandydami suprasti, kokius kvapus jis sukelia jūsų nosyje.
Kai mišinys bus vertingas, galėsite pajusti vaisius, šokoladą, skrudintą duoną ir net vanilę. Kita vertus, jei jaučiate degėsių, malkų ar dūmų kvapą, reiškia, kad geriate blogą kavą, blogai laikomą ar šiek tiek seną. Skoniu puiki kava yra karti, bet niekada nėra agresyvi ar rūgšti. Jei kartumas išlieka ir po kelių akimirkų neišnyksta, reiškia, kad kava nėra gera.
Kaip atrodo putos?
Akiai svarbiausias putotas ir tankus, šviesiai rudos spalvos paviršius, kuris atsiranda padarius kavą. Jei puta yra per šviesi, naudotas per didelis kiekis vandens kavai paruošti, o jei puta tamsi reiškia naudotas per mažas kiekis vandens kavai paruošti.
Putos turi būti bent trijų milimetrų aukščio, gražios ir tvirtos, be burbuliukų ar dėmių. Spalva gali turėti įvairių atspalvių, nuo lazdyno riešutų iki tamsiai smėlio spalvos, o Robusta kavos mišinio paviršiuje paprastai yra tamsesnių dryžių. Kita vertus, kai kava pateikiama be putos, geriau jos negerti, nes buvo naudotas žymiai per didelis arba per mažas kiekis vandens.
DOC tyrinėjimo kelias
Ši maža tyrinėjimo kelionė padės suprasti, ar kava yra kokybiška, tačiau jei turėsite galimybę pažvelgti į mišinį, galėsite sužinoti daug papildomos informacijos. Pavyzdžiui, granulės turi būti vienalytės ir skleisti intensyvų, beveik aštrų aromatą. Kava visada turi būti tinkamai laikoma, apsaugota nuo oro oksidacijos, todėl, jei ji yra sena, ji bus blankios ir ne tokios ryškios spalvos.
Kita vertus, kavos pupelės turėtų būti patinusios ir blizgios, nes tai reiškia, kad pupelės yra „naujos“ ir šiek tiek hidratuotos. Jei jos yra nešvariai geltonos spalvos arba yra per tamsios, jos gali būti apdegusios arba per daug apskrudusios.
Dabar, kai žinote visas gudrybes, kaip atpažinti kokybišką kavą, siūlome pabandyti pritaikyti šias žinias praktiškai.