Kava yra labai mėgstamas gėrimas daugelyje pasaulio šalių, kiekvienas regionas turi skirtingus jos vartojimo būdus ir tradicijas.
Žinome, kad kavos kilmė gali būti siejama su Etiopija, bet ir Lotynų Amerikoje kava gaminama ir suvartojama dideliais kiekiais.
Būtent Argentinoje, Meksikoje, Peru ir Kuboje galima rasti įvairių kavos gėrimų, įskaitant Cortado kavą.
Kas yra Cortado kava?
Kiek kartų Cortado kavą radote kavinių ir restoranų meniu ir nė karto nebandėte jos ragauti, nes tiksliai nežinote, kas tai yra? Išsklaidykime abejones.
Cortado kava yra espresas su pienu. Ispanų kalboje „cortar“ iš tikrųjų reiškia mažinimą, šiuo veiksmu siekiama sumažinti tipišką kavos rūgštingumą.
Šis gėrimas gimė Argentinoje, o vėliau paplito visoje Europoje, ypač Portugalijoje ir Ispanijoje.
Cortado kava dažniausiai patiekiama nedidelėje stiklinėje su metaliniu disku prie pagrindo, kuris išsaugo skonį ir aromatą. Rankena taip pat pagaminta iš tos pačios medžiagos.
Cortado kavos variantai
„Cortado“ kava buvo tikrai sėkminga, o to įrodymas yra daugybė cortado rušių, atsiradusių iš cortado kavos.
Pavyzdžiui, Kuboje cortado kava vadinama „cordadito“, o Katalonijos regione „tallat“. Yra keletas receptų, keičiančių originalų receptą, pavyzdžiui, Cortado Condensada, kuris ruošiamas su kondensuotu pienu, ir leche y leche, kuriame dera kondensuotas pienas ir grietinėlė.
Tie, kurie nori beveik visiškai sumažinti kavos rūgštingumą, mėgsta versiją, vadinamą Lágrima , Cortado su atvirkštinėmis proporcijomis: stiklinė pripilama karšto pieno, o tada pilamas tik lašelis kavos.
Skirtumas tarp Cortado kavos ir Macchiato kavos
Cortado kava ruošiama maždaug 120 ml stiklinėje ir, pagal Argentinos tradicijas, derinama su Medialunas, t.y. saldžiais raguoliais.
Paprastas pienas ir kava? Ne visai. Nors skaitant sudedamąsias dalis gali atrodyti, kad tai Pietų Amerikos itališko macchiato versija, tačiau paruošimas turi esminių skirtumų.
Itališko stiliaus macchiato, šaltas arba karštas, yra espresas, į kurį įpilamas nedidelis pieno kiekis, todėl gaunamas beveik pilnas putų macchiato.
Cortado kavoje pienas yra pagrindinė sudedamoji dalis, kurio kavoje didesnis kiekis. Šį gėrimą galime įsivaizduoti kaip itališko macchiato ir kapučino mišinį.
Kitas skirtumas slypi už šių dviejų kavos rūšių kilmės. Cortado gimė iš poreikio sumažinti kavos rūgštingumą ir kartumą, o itališkas macchiato turi kitokią, labai seną kilmę.
Cortado kavos ruošimas namuose
Cortado kavą labai paprasta paruošti namuose. Pirmiausia paruoškite 25/30 ml espreso ir įpilkite į 100/120 ml stiklinėje. Tada pieno ąsotyje su garų lazdele arba pieno plakikliu pašildykite pieną.
Putotas pienas pilama ant espreso, kol stiklinė visiškai prisipildys. Gerkite karštą, kad galėtumėte mėgautis visu aromatu ir gėrimo intensyvumu.
Taip pat dabar galima greitai ir lengvai paruošti puikią Cortado kavą tiesiog kavos aparatu, pavyzdžiui, naudojant DolceVita Cortado kavos kapsules, suderinamas su Dolce Gusto® ir A Modo Mio® sistemomis. Jų galite įsigyti mūsų parduotuvėje.