Blog

AIRIŠKA KAVA: GARSIOJO AIRIŠKO KOKTEILIO ISTORIJA IR GAMYBA

„Irish Coffee yra pats garsiausias kavos kokteilis pasaulyje, pasižymintis saldžiu ir maloniu skoniu bei alkoholio nata, suteikiančia kavai intensyvumo.

Airiška kava buvo sukurta vieną Šv. Patriko iškilmių naktį Shannon Foynes uoste, antrame pagal dydį Airijos uoste.

Tuo metu uostas buvo tolimųjų transatlantinių skrydžių sustojimo vieta, skirta pasipildyti degalų ir pailsėti.

Būtent čia šefas Joesas Sheridanas sukūrė tai, kas vėliau tapo  mėgstamiausiu airių kokteiliu  ir išgarsėjo visame pasaulyje.

Airiškos kavos istorija

1943 m. vienas skrydis dėl blogo oro turėjo grįžti į Foynes bazę. Pilotas ir keleiviai buvo akivaizdžiai pavargę ir išsekę, o šefas Sheridanas nusprendė juos paguosti paruošdamas specialų gėrimą.

Šefas naudojo labai stiprią kavą, pridėjo cukraus, grietinėlės ir viskio.

Pavadinimas kilo iš klausimo, kurį šefui uždavė keleivis amerikietis, paklausdamas, ar gėrimas yra braziliškas, ir gavo atsakymą: Ne, tai airiškas.

Airiška kava buvo geriama tik oro uostuose, iki 1952 m., kai ji taip pat buvo pradėta eksportuoti į užsienį.

JAV  kelionių rašytojas Santonas Deleplanas  pirmą kartą apie šį gėrimą papasakojo barmenui Jackui Koeppleriui  iš Buena Vista viešbučio San Franciske. Pastarasis bandė atkartoti receptą, tačiau kremas paskendo gėrime. Susidomėjęs gėrimu, jis nuėjo pas kokteilį sukūrusį šefą, prašydamas parodyti kaip jį paruošti.

Apie šį kokteilį parašė JAV laikraštis.

Airiška kava per trumpą laiką pateko į visų Kalifornijos barų meniu, o vėliau tapo viena žinomiausių JAV ir pasaulyje.

Vėliau taip pat gimė tokie variantai kaip prancūziška kava su konjaku vietoj viskio ir amerikietiška kava su burbonu.

Pradiniame 1943 m. recepte buvo naudojamas baltasis cukrus, o šiandien daugiausia naudojamas rudasis cukrus.

Airiškos kavos ingredientai ir paruošimas

Norėdami paruošti tobulą airišką kavą, turite žinoti originalų receptą.

Šiame recepte nurodyti kiekiai, kurių reikia vienai stiklinei airiškos kavos paruošti.

Originalus airiškos kavos receptas apima:

  • 40 ml airiško viskio
  • 80 ml karštos kavos (arba 2 puodeliai espreso)
  • 1 arbatinis šaukštelis rudojo cukraus
  • Šviežia plakta grietinėlė

Kalbant apie įrangą, jums reikia airiškos kavos stiklinės, keraminio briketo, purtyklės ir baro šaukšto (maišymo šaukšto).

Pirmiausia pašildykite stiklinę, įpildami į ją karšto vandens, o po kelių minučių išpilkite.

Į stiklinę suberkite rudąjį cukrų ir keraminiame ąsotyje paruoškite espreso kavą  (30-35 ml), tada kavą įpilkite į stiklinę, kad susimaišytų su cukrumi.

Įpilkite  airiško viskio. Plakite grietinėlę keletą sekundžių, o po to švelniai padėkite ant kokteilio paviršiaus, naudodami barinį šaukštą. Maišyti nereikia.

Airiška kava: alternatyva kapsulėse

Airiškos kavos ruošimas namuose gali būti sudėtingas: iš tikrųjų ne visada yra tinkamos įrangos ar ingredientų, o tai gali atgrasyti daugelį nuo šio gėrimo ruošimo.

„DolceVita“ sukūrė airiškos kavos kapsules, suderinamas su „Nespresso®“, „A Modo Mio®“ ir „Dolce Gusto®“ sistemomis.

Atraskite airiškos kavos DolceVita kapsulių asortimentą: tai idealus sprendimas paruošti puikią airišką kavą paprastai savo kavos aparatu!