Blog
JUODOJI ARBATA: SAVYBĖS IR NAUDA

Juodoji arbata yra vienas iš tų gėrimų, kuris nėra labai populiarus, galbūt dėl to išsiskiriančio intensyvaus skonio.
Būtent dėl šios priežasties labai dažnai į juodosios arbatos gėrimus (pvz., Dolcevita juodosios arbatos kapsulės) yra įdedama citrinos sušvelninti arbatos skonį ir sumažinti jos stiprumą.
Tačiau šį gėrimą išbandyti būtina, nes jis ne tik malonus paragauti, bet ir laikomas energetine medžiaga, galinčia stimuliuoti širdį ir pagerinti kraujo tekėjimą į smegenis.
Tai tik dalis naudos, kurią galima gauti geriant juodąją arbatą, todėl verta pasigilinti į jos savybes.
Kas yra Juodoji arbata?
Juodoji arbata gaunama iš to paties augalo, kaip ir žalioji arbata, t.y. Camellia sinensis, tačiau gamybos procesas skiriasi ir skirstomas į keturias atskiras fazes: vytimą, vyniojimą, fermentaciją ir džiovinimą.
Svarbu pridurti, kad pagrindinės jos savybės, be intensyvaus skonio, yra tamsi spalva ir stiprus kvapas.
Be kita ko, šis gėrimas yra ne tik natūralus energijos suteikiantis užpilas, bet ir labai sveikas. Tiesą sakant, jis padeda sumažinti stresą ir tuo pačiu mažina kortizolio kiekį, o oksidacijos koeficientas yra 100%.
Taip yra dėl to, kad gamybos proceso metu lapų ląstelės suyra, sukeldamos cheminę reakciją su ore esančiu deguonimi, taip nulemdamos jam būdingą juodą spalvą.
Galiausiai, svarbu žinoti, kad gerdami juodąją arbatą kai kuriose rūšyse netgi galite pajusti dūmines medienos ir tabako bei kakavos natas.
Tačiau kitose gausu gėlių natų , raudonų ir džiovintų vaisių. Kaip matote, jei renkatės juodąją arbatą, galite mėgautis labai įvairia arbata, kurios profiliai yra labai skirtingi.
Juodosios arbatos savybės ir nauda
Moksliniais tyrimais įrodyta, kad juodoji arbata turi daug įvairių sveikatą stiprinančių savybių.
Visų pirma, ji leidžia sumažinti cholesterolio kiekį kraujyje , todėl ją labai lengva rasti kaip daugelio maisto papildų ir farmacijos produktų sudedamąją dalį.
Antra, juodąją arbatą idealiai tinka gerti prieš valgį, nes ji paruošia virškinimo sistemą tinkamai funkcionuoti, jau nekalbant apie tai, kad ji padeda išlaikyti arterijas sveikas ir gali užkirsti kelią širdies ligoms.
Tai taip pat padeda sumažinti cukraus kiekį kraujyje ir apsaugoti imuninę sistemą, o ne mažiau svarbu tai, kad dėl savo fluoro ji apsaugo nuo dantų ėduonies ir daugelio burnos ligų.
Šia prasme naujausi tyrimai parodė, kad juodoji arbata ne tik apsaugo nuo ertmių susidarymo, bet joje esantys polifenoliai slopina bakterijas, kurios ją sukelia ir trukdo augti naudingiems fermentams.
Galiausiai, užbaigiant šią naudingų juodosios arbatos savybių apžvalgą, reikia pridurti, kad ji mažina stresą , aktyvina protą, todėl puikiai tinka dėmesio koncentracijai ir atminčiai gerinti.
Todėl tai puikus gėrimas, kurį galima gerti bet kuriuo paros metu: per pusryčius, per pietus, prieš valgį ar kaip užkandį.
Kontraindikacijos: ar juodoji arbata Jums kenkia?
Nors tyrimų, atskleidžiančių ypač neigiamą poveikį, nėra, visi organizmai veikia skirtingai, todėl svarbu įvertinti, kaip mūsiškiai reaguoja į šios rūšies arbatos vartojimą skirtingu paros metu.
Reikia pridurti, kad visų rūšių arbatose yra kofeino, tačiau jei lygintume puodelį arbatos su puodeliu kavos, pirmojoje teino kiekis yra daug mažesnis.
Iš to galime daryti išvadą, kad per dieną galima išgerti kelis puodelius arbatos be jokių problemų, todėl juoda arbata visai nekenkia.
Kaip šalutinę pastabą, reikėtų paminėti, kad kiekvienos arbatos rūšies turimo teino kiekio nustatymas yra sudėtingas, nes jis priklauso nuo daugelio kintamųjų, tokių kaip augalo rūšis, dirvožemis, pasėlių aukštis ir lapų jaunumas.
Juodosios arbatos kilmė
Daugelis pasaulio šalių augina ir gamina juodąją arbatą, įskaitant Kiniją, Indiją, Šri Lanką, Keniją, Nepalą ir Argentiną.
Be to, svarbu pridurti, kad pirkdami aukštos kokybės arbatą dažnai pastebite, kad pavadinimas sutampa su regionu, kuriame ji gaminama.
Todėl tarp labiausiai pripažintų galime išskirti: Ceilono juodąją arbatą, tai yra arbata iš Šri Lankos, salos, kurią britai kolonizavo iki 1948 m., kai ji buvo vadinama Ceilonu.
Yunnan taip pat yra vienas iš svarbiausių juodosios arbatos gamybos regionų; Tiesą sakant, pakuotės, pažymėtos Yunnan Black Gold arba Yunnan Gold Tips, yra labai populiarios.
Kita labai populiari juodoji arbata parduotuvėse yra Keemun , kuri yra viena iš labiausiai vertinamų dėl savo pikantiškų natų: vaisinių, dūmų kvapo ar saldžiais ir šiek tiek aštraus poskonio. Šios rūšies juodoji arbata tradiciškai gaminama Kinijoje ir konkrečiai Anhui regione.
Nepriklausomai nuo pasirinkto gėrimo tipo, svarbu žinoti, kad juodosios arbatos, kaip ir kitų arbatos rūšių, dabar galima įsigyti ne tik sijotų, bet ir kapsulių pavidalu, pavyzdžiui, juodosios arbatos kapsulės, suderinamos su DolceVita Espresso Point®. Juodą arbatą galima greitai paruošti naudojant įprastą kavos aparatą, kuriame įdiegta ši infuzijos sistema.